Dunværene ved Vega – ny topplassering!

Mandag dro vi fra Torghatten, gjennom Brønnøysund og til Ylvingen – måtte jo innom der og spise på restauranten til Marit fra Himmelblå. Tirsdag gikk vi den halvtimen det tar over til Igerøy ved Vega. Ved hjelp av en bekjent fikk vi fatt i to ekstra sykler til havnen der vi lå (takk skal du ha Eirin!). Det ble ca 3,5 mil på sykkel rundt på Vega. Hovedmålet var ærfuglmuseet på Nes. Vegaområdet har fått sin verdensarvstatus av UNESCO pga dunværene.

På museet jobbet to hyggelige og kunnskapsrike jenter, Ina og Sigrid,  som ga oss gode råd til alle dunværene vi burde dra ut til og se. Vi noterte flittig og la planer for neste dag. Tok også med oss en tur til fots fra Nes til tidevannsstrømmen Guristraumen.

Onsdag kom med perfekt vær (sol og stille) med tanke på å utforske øymylderet (over 6500!) med dunvær utenfor Vega. Man skal holde tungen rett i munnen når man navigerer. Endel leder er godt merket, men vi gikk også noe utenom og på tvers av disse. Hysvær, Skjærvær, Flovær og til Lånan. Utrolig flott natur, og en sterk kulturhistorie om hvordan folk levde her av fiske, dun- og eggsanking.

På Lånan la vi oss ved en flytebrygge med utsikt mot Dønnamannen og De Syv Søstre. Og ikke minst så traff vi Erna. Oppvokst på Lånan og er en av de som holder dunsankingen i hevd. Hun viste oss hvordan man renser dunen – noe alle vi traff der ute satt i husveggen og gjorde. Hun viste oss låven med utstilling og butikk og fortalte om hvordan livet var her ute. Og som ikke det var nok fikk vi med oss en stor, nytrukket torsk! Tusen takk, Erna!

Før fisken ble spist til middag tok Monika og Tyra seg en padletur i padle-eldoradoet.

Opplevelsene på Lånan og ferden gjennom dette store gruntvannsområdet er noe av det flotteste vi har opplevd på turen, og konkurransen er meget hard!

I dag, torsdag, har vi tråklet oss gjennom nye mengder av øyer, holmer, skjær, båer og lagt til på Tjøtta.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

 

Reklamer

4 thoughts on “Dunværene ved Vega – ny topplassering!

  1. Ser ut som dere har det veldig bra på tur! I dag har vi kommet til Dønna. Flott sted! Blir her til torsdag morgen, da drar vi ut til Træna. Ser du er i området?!?

    • Vi ligger nå på Lovund og har tenkt oss til Træna ut på dagen i morgen. Tror vi bør holde oss unna Træna under festivalen – båthavna der er antakelig helt full på den tiden. Hans Jørgen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s