Kommandant Elisabeth på Vardøhus festning

Vi var ikke helt gjennom stillebeltet, og finværet var ikke slutt. Riktignok var det skyet på veien til Berlevåg, men lite vind. Havhesten er den vanligste måken her, og på dette strekket var det spesielt mye av den.  Den flyr på stive vinger bare cm over vannflaten, med full kontroll. Kontrollen viser den i leken rundt båten, for jeg er ikke i tvil om at det dreier som om lek når den kommer bakfra lavt over båten, skrår ned mot baugen, og skjærer opp bare cm foran forstagget. Gang på gang. For oss har den blitt luftens delfiner. I Berlevåg er det sangerstevne, og vi får med oss siste halvdel av konserten – dessverre ikke med Berlevåg mannskor.

Søndag er det knall sol igjen og lite vind. Solkrem. Vi legger først til ved Redningsskøyta i Båtsfjord og får fylt vann. Vi kaprer også tre tomme 20 liters oljekanner som kan komme godt med til reservediesel på strekket til Arkhangelsk. Sigurd kjenner Beate her i Båtsfjord, og vi blir invitert til middag. Neil er kokk og lager et fantastisk måltid med forrett av selvdyrket salat og div ville vekster, finnbiff (som ikke kan lages bedre!), og multer.  Tusen takk for gjestfriheten!

Mandag har vi 40 nm til Vardø, men måler 45 nm gjennom vannet pga motstrøm. Tidevannsforskjellen er ca 2,5 meter her, så det er en del vann som skal flyttes på. Fra kommandanten på Fredriksten Festning i Halden, Dag Strømsæther, har vi fått med oss et anbefalelsesbrev. Vi tar kontakt med kommandant Major Elisabeth Eikeland på Vardøhus festning, og håper at hun tar vel imot oss, som Dag ber om. Og om hun gjør! Med entusiasme og innlevelse får vi høre historien fra den første festningen på 13-tallet og opp til i dag. Vi anbefaler et besøk!

Det gjør vi også med heksemonumentet, som ligger like ved. Arkitekt Peter Zumthor og kunstner Louise Bourgeois har skapt et sterkt monument til minne om de 91 kvinnene og mennene som ble dømt og brent på bålet på 1600-tallet. Finnmark var det fylket i Norge der det ble avsagt flest dødsdommer over påståtte hekser.

Vi ligger litt foran skjemaet vårt, så vi rekker en tur innom Kirkenes. Dit drar vi i morgen.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Reklamer

4 thoughts on “Kommandant Elisabeth på Vardøhus festning

  1. Hei!
    For en fin blogg! Aksel (Mentyjærvi, sønn av Tore) koste oss glugg i hjel i går når vi så pappa i seilbåt på bøljan blå. Aksel er veldig stolt av pappan sin.
    Heksebrenning er ikke akkurat et stolt kapittel i vår historie, men må huskes. Det er en god lekse for oss som tror vi har oppfunnet humanismen i verden.
    Aksel og jeg gleder oss til å følge bloggen videre!

  2. Hei HJ! Spennende lesning, og du skriver godt. Spent på fortsettelsen østover. Alt bra i hovedstaden, klem og god tur videre:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s