Barentshavet til Arkhangelsk

Distansen fra Kirkenes til Arkhangelsk hadde vi beregnet til ca 500 nm. Vi logget 600. Vi hadde vind fra 8-12 m/s mot oss hele veien og en motstrøm ofte på 1,5 knop. Det ble mye motorseiling med klosshalt fokk. Det gjorde at vi måtte etterfylle diesel underveis – en utfordring i 11 m/s og ganske grov sjø!

Vi ble bordet av Kystvakten utenfor Fiskerhalvøya, men så for øvrig svært lite båter. Det ble 3,5 døgn alene med Barentshavet  – bortsett fra noen spekkhoggere som til dels var omtrent helt over vann!

Der ute mintes vi ubåten Kursk som sank etter en eksplosjon ombord i 2000, nettopp i de områdene vi seilte. Noen av mannskapet holdt seg i live i den sunkne båten antakelig i flere dager. Kapteinen skrev et brev som man senere fant på ham. Juri Shevtsjuk, i gruppen DDT, skrev sangen ”Kapitan Kolesnikov” til ære for kapteinen og mannskapet. Mens vi var i Barentshavet sang Tore sangen, og på denne måten æret vi i Brizo de forulykkede.

Her Tore synger

Det var en nytelse å komme inn i smulere farvann i Kvitsjøen. Arkhangelsk ligger et stykke opp i Dvinas delta, 4-5 timer fra innseilingen begynner. Innsjekkingen tok sine 3 timer med skjemaer og diverse formaliteter. Klokken var godt ut på natten da vi kunne forlate innsjekkingsstredet og gå den siste biten opp mot byen. Arkhangelsk er en tømmerby, og rekken av sagbruk og bunter av tømmer i elva setter sitt preg på innseilingen.

Morgenen etter ankomst, dvs torsdag, får vi hjelp til å finne yachtklubben der vi blir svært gjestfritt mottatt. De hjelper med alt: Småreparasjoner, henting av diesel etc etc. Og det var nesten vanskelig å få lagt til pga av alle jollene med barn og ungdom som er ute og seiler.

Alle på Det norske konsulatet har vært til uvurderlig hjelp. Maken til service skal man lete lenge etter! Anna hjalp oss både i forberedelsesfasen og her i Arkhangelsk. Konsulatet har for øvrig nå ett norsk flagg mindre enn før. Vi fikk et til erstatning for det som forsvant i Bartentshavet.

Her i Arkhangelsk mønstrer Sigurd av og Monika og Tyra på.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Reklamer

4 thoughts on “Barentshavet til Arkhangelsk

 1. Tøffinger! Gleder meg til hvert nye kapittel. Supre bilder! Her regner det bøtter og en eller annen Geir er på vei mot sørland og østlandsområdene. Men vi satser på å «Stå han av» her i huset vårt , tett og trygt, og det ligger i ro 🙂

 2. Så godt å høre at dere er vel framme i Arkhangelsk! Masse lykke til videre på turen, vi tenker på dere og gleder oss over at morfar er ute på eventyr:) Vi holder oss foreløpig til maurjakt under kantsteiner i bedene og oppdagelsesferd etter krabber i fjæra, spennende nok det! Ikke helt uten dramatikk heller, det hender stadig vekk at et og annet kryp må bøte med livet under Rasmus` pekefinger, ivrig som han er etter å vise fram fangsten;)

  Stor klem fra oss!

 3. Hei,
  Fint med beskrivelser av denne art som gjør at jeg setter mer pris på den norske sommeren. Kos dere og kjemp dere videre.
  Hilsen fra Nita

  Fra: Brizo [mailto:comment-reply@wordpress.com]
  Sendt: 21. juni 2013 11:42
  Til: Nita Ørmen
  Emne: [Nytt innlegg] Barentshavet til Arkhangelsk

  Brizo posted: «Distansen fra Kirkenes til Arkhangelsk hadde vi beregnet til ca 500 nm. Vi logget 600. Vi hadde vind fra 8-12 m/s mot oss hele veien og en motstrøm ofte på 1,5 knop. Det ble mye motorseiling med klosshalt fokk. Det gjorde at vi måtte etterfylle diesel und»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s