Onega – Europas nest største innsjø

Polakkene fikk fatt i olje, og vi fikk 10 nydelige timer over sjøen Vyg.  30 grader i luften, 26 grader i vannet. Bading, kveldssol, soving på dekk. Per-Henning har vært på Tonga i Stillehavet, og fikk assosiasjoner. På det høyeste er vi 109 moh før vi sluses ned til Onega. Polakkene har et opplegg for å skaffe diesel fra en liten slepebåt, og vi henger oss på. Vi er ved den lille byen Povenets og kikker oss rundt. Stort sett umalte hus, mye forfallent. Og så er det hett! Vi forflytter oss fra treskygge til treskygge så lagt det lar seg gjøre. Jeg tar meg i å sende en tanke opp til en liten tømmerhytte 1100 moh i Valdres!

Vi dro fra Povenets kl fem i går morges og fikk endelig en liten svalende bris generert av vår egen fart for motor. Over Onega er det vi som leder an. Polakkene har ikke kart. De låner vårt oversiktskart og legger seg i kjølvannet vårt. Per-Henning benytter alle muligheter til å få jobbet. Han har ikke tatt helt fri. I kanalene har mobildekningen er overraskende bra, og nettet har fungert stort sett hele veien.

Vi ligger nå på Kizhi, en øy i Onega som hadde stor religiøs betydning i dette området, og der de mest fantastiske kirkebygg b le reist i tømmer. Løkkuplene er kledd med ospeflis, som gir en sølvaktig glans.  Den største kirken, Transfiguration church fra 1714, har 20-30 kupler! Øya er i dag et velholdt museumsområde. Kirkene står på UNESCOs verdensarvliste. Dette må være laftekunstens  mest avanserte bygning i verden. Man vet ikke hva mesteren heter, men sagnet sier at han skal ha kastet øksen i sjøen da alt var ferdig og ropt ut: ”Aldri har det blitt bygd dens like, og aldri kommer det til å skje igjen.” I kveld drar vi videre mot elven Svir, som renner ut av Onega. Det tar nok sine 14 timer med fart avpasset polakkene.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Reklamer

One thought on “Onega – Europas nest største innsjø

  1. Moro å lese innleggene fra turen.Skal sende tømmerkoia di en hilsen når jeg går forbi til uka. Fortsatt god tur!!!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s