Göta kanal

Vi har tilbrakt 5-6 dager i Göta kanal, fra Mem i Østersjøen til Sjötorp i Vänern – et fantastisk byggverk som ble realisert i perioden 1812-1832. Et kulturminne. Det konkurrerer ut alle museumsbesøk jeg har opplevd!  58000 mann deltok i arbeidet.  Da hadde man drømt om en kanal siden middelalderen – altså en 500 år gammel drøm. Men først på 1800-tallet var teknologien og mulighetene for øvrig til stede.  Et av poengene var å skaffe tilgang til åpent hav og unngå øresundtollen som danskene krevde inn fra alle passerende skip.

Den opprinnelige idéen var å følge det rennende vannet. Noe av det nye som ble brakt inn i diskusjonen på slutten av 1700-tallet var at man skulle grave kanalen ved siden av det rennende vannet og på den måten unngå vårflommer, strømmer og grunner. Denne såkalte tørrgravingsmetoden ble et gjennombrudd. Vi har opplevd gleden ved å gli gjennom skog- og åkerlandskap, med jevn vanndybde, og uten strøm i vannet. Enkelte ganger ser vi ned på elver og vann på vår sakte ferd.

Øresundtollen er historie. Jernbane og veier har for lengst overtatt å frakte gods og folk. På Götakanal ferdes i dag fritidsbåter og turister. Men historien om en drøm og slitet med å bygge kanalen viskes til oss for hver sving vi gjør gjennom landskapet, for hver treallé langs kanalbredden og for hver sluse vi går inn i. Etter 5-6 dager har viskingen blitt til en ganske høy og klar røst inni hodet: Man får til det man vil – bare man vil nok!

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Reklamer

2 thoughts on “Göta kanal

  1. Fantastisk. Og du selv, med denne turen, er bevis nok på at man får til det en vil bare en vil det nok. Det har vært en fin reise for oss som har fulgt Brizo og. Nå er dere snart tilbake i hverdagen med utrolige minner og erfaringer. Nyt ferden hjem.

  2. Fantastiskt trevligt att följa er resa på nätet. Idag passerade ni bara 30 nm söder om oss i vänern. Lycka till på sista biten!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s